La Vitivinicultura amb Denominació d’Origen

Els Països Catalans comparteixen el cultiu de la vinya i l’elaboració de vi. Des de fa més de dos mil anys es produeix vi en aquesta àrea de la Mediterrània, activitat lligada a la cultura, la gastronomia i al paisatge d’aquests territoris. Les condicions edafo-climàtiques idònies per a la viticultura donen lloc a una gran diversitat de terrers que permeten l’obtenció d’un gran ventall de diferents tipus de vins. Però, alhora, amb molts elements comuns i compartits al llarg de la història. Des de varietats de raïm i pràctiques agronòmiques fins a sistemes d’elaboració dels vins. En totes aquestes terres s’ha optat per vins de qualitat i, per aquest motiu, s’hi han creat i desenvolupat moltes denominacions d’origen, lligades a les diferents zones i a les característiques concretes de la seva vitivinicultura.

Les denominacions d’origen (DO) i les indicacions geogràfiques protegides (IGP) són el model majoritari en la vitivinicultura dels Països Catalans i han afavorit el seu desenvolupament i valoració, però, sense perdre l’essència que va donar peu a la seva creació. Òbviament, han d’anar evolucionant i adaptant-se als temps, a les noves tecnologies, a la globalització i als canvis climàtics que s’estan produint. És evident que els mercats evolucionen i que els gustos dels consumidors canvien. A més, les nostres zones vitícoles estan patint clarament les conseqüències del canvi climàtic, cosa que representa nous reptes per al sector i les seves DO. Per tot això, des de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA, hem apostat per l’organització d’ una jornada amb representants i coneixedors de les DO de diferents zones dels Països Catalans per conèixer la situació actual de la seva vitivinicultura, els reptes als quals s’enfronta i les seves estratègies de futur.

Modera: Salvador Puig, coordinador de la Secció de Viticultura i Enologia de la ICEA.

Inscripció gratuïta al formulari: https://www.iec.cat/jornades/viti2023.asp

PROGRAMA

9 h Inauguració de la jornada, a càrrec de Jordi Sala, president de la ICEA.
9.10 h  «Evolució històrica de la vitivinicultura dels Països Catalans com a embrió de les nostres denominacions d’origen». Josep M. Puiggròs, enginyer agrícola, ICEA.
9.30 h  «La vitivinicultura amb DO al Principat: situació actual i futura». Anton Castellà, secretari de la DO Catalunya.
10 h              «La vitivinicultura amb DO al País Valencià: situació actual i futura». Joan C. Martín, enòleg, màster Tastavins, escriptor.

11 h              «La vitivinicultura amb DO a les Illes Balears: situació actual i futura». Antoni Bennàssar, president de la DO Pla i Llevant.
11.30 h  «La vitivinicultura amb DO a la Catalunya del Nord: situació actual i futura». Fabrice Rieu, Consell Interprofessional dels Vins del Rosselló.
12 h              Taula rodona amb els ponents.
12.45 h       Cloenda, a càrrec d’Alba Balcells, directora general de l’INCAVI.
13 h              Presentació dels vins que es tastaran al claustre. Montserrat Nadal, enòloga, ICEA.
13.15 h        Tast de vins dels Països Catalans.

Localización

Institut d,Estudis Catalans, Barcelona

Fecha

Nov 09 2023
Finalizdo!

Hora local

  • Zona horaria: America/New_York
  • Fecha: Nov 09 2023
  • Hora: 03:00 – 08:00

Organizador

ICEA, Institució Cat Estudiis Agraris
Código QR